Skip to main content

Sergi

İstanbul Modern Sanat Müzesi

Cumartesi ve pazar günleri 4-15 yaş aralığındaki çocuklar, İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde müze sergilerine, sergilerde yer alan sanat çalışmalarına ve yapıtları sergilenen sanatçıların yaşamlarına odaklanan, yaş gruplarına özel tasarlanan programlara katılarak resimden heykele, videodan performansa, tasarımdan mimarlığa uzanan farklı sanat deneyimleri kazanıyor.

Akbank Sanat Beyoğlu

Akbank Sanat 2018’de yirmi beşinci yılını kutluyor. Türkiye’de çağdaş sanatın gelişimini destekleyen ve sanatın birçok farklı alanında uluslararası projelere yer veren Akbank Sanat, özellikle genç sanatçılara kendilerini geliştirebilmeleri için çeşitli imkanlar sunmaktadır.  

“Değişimin hiç bitmediği yer” olma misyonuyla yılda 700’ün üzerinde etkinlik gerçekleştirmekte olan Akbank Sanat sergilerden modern dans gösterilerine, klasik müzik resitallerinden caz konserlerine, panellerden çocuk atölyelerine, film gösterimlerinden tiyatro gösterilerine  uzanan geniş bir yelpazede birçok farklı etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.

İstanbul’un en yoğun caddesi olan İstiklal caddesinde yer alan Akbank Sanat binası 6 kattan oluşmaktadır.

  1. Giriş ve galeri olarak hizmet vermektedir. 1993 yılından günümüze 150  sergiye ev sahipliği yapan Çağdaş Sanat Galerisi’nde yıl boyunca farklı projelere yer verilmektedir. Galeri bünyesinde, dünyaca tanınmış yerli ve yabancı sanatçıların çalışmalarının yanısıra  genç sanatçı ve küratörlere olanaklar sağlayan  projelere de yer verilmektedir. “Uluslararası Küratör Yarışması” ve “Akbank Günümüz Sanatçıları Ödülü” projeleri ile de gençlere sergi açma imkanı sunan Akbank Sanat bu alanda Türkiye’de öncü kurumlardan biridir.
  2. katta, Çok Amaçlı Salonyer almaktadır.  Şimdiye kadar yüzlerce konserin  düzenlendiği salon 125 kişilik kapasitelidir.   Çok Amaçlı Salon etkinlikleri kapsamında “Piyano Günleri”, “Gitar Günleri”, “Caz Günleri” gibi mini festivaller ve konserler düzenlenmektedir.  Müzik etkinliklerinin yanısıra Akbank Kısa Film Festivali gösterimleri, Akbank Çocuk Tiyatrosu oyunları, çeşitli panel, masterclass ve söyleşi etkinlikleri de bu salonda gerçekleştirilmektedir.
  3. kattaki Çağdaş Sanat Atölyesi bulunmaktadır. Çağdaş sanatın kuramsal ve uygulamaya dönük alanlarını desteklemek, günümüz sanatına ilişkin bir düşünce platformu oluşturmak amacıyla çalışmalarını sürdüren Akbank Sanat Çağdaş Sanat Atölyesi’nde, sinema, fotoğraf, felsefe, sanat tarihi, edebiyat ve güncel sanat konularında atölye çalışmaları düzenlenmekte, yerli ve yabancı tanınmış yazar, şair, yönetmen ve eleştirmenlerin katıldığı panel ve söyleşi etkinlikleri gerçekleştirilmektedir.  

Çağdaş Sanat Atölyesi, Akbank Sanat’ın çocuklar için gerçekleştirmiş olduğu etkinlikler içinde bir mekan oluşturmaktadır. Atölyede  uzman eğitmenlerin katılımıyla  oyuncak heykel, su içinde suluboya atölyesi, yaratıcı drama ve linol baskı atölyeleri düzenlenmekte ve çocukların sanatsal gelişimlerine katkıda bulunulmaktadır.

Baskı stüdyosu olarakta hizmet vermekte olan Çağdaş Sanat Atölyesi  serigrafi ve Litografi çalışmalarına da imkan sağlamaktadır.

  1. katta kütüphaneve kafebulunmaktadır. Kütüphanede çağdaş sanat, sinema ve sosyal bilimler alanlarında referans niteliginde kitaplar araştırmacıların hizmetine sunulmaktadır. Kafe etkinlikler arasında keyifli bir dinlenme ortamı sunar. Kafe, Pazar ve Pazartesi günleri hariç, her gün 10:30 – 19:30 saatleri arasında, Akbank Sanat Kütüphanesi ise Pazar ve Pazartesi günleri hariç, her gün 14:00 – 19:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
  2. katta Dans Atölyesi dans alanında açık dans platformu  olarak hizmet sunmaktadır. Akbank Sanat Dans Atölyesi’nde, açık provalardan konuk koreografların atölye çalışmalarına, yetişkinler ve çocuklar için düzenlenen dans derslerinden, yerli ve yabancı eğitmenlerin teknik derslerine kadar geniş bir alanda eğitim verilmektedir.

Piramid Sanat Galerisi

Piramid Sanat, 2006 yılında Bedri Baykam tarafından kurulmuş olan, bağımsız bir sanat merkezidir. Aynı yıl Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği’nin Başkanı da olan Bedri Baykam, bu göreve halen devam etmektedir. Piramid Sanat’ın giriş katında genç ve çağdaş sanatçıların sergilendiği ‘Extra Place’ isimli galeri ve coffee shop/book store bulunmaktadır.

1. katında ise her sene 6 büyük serginin düzenlendiği ana galeri yeralmaktadır. Halka açık olan bu iki bölümün haricinde diğer 2 kat Baykam’ın kullanımındadır. 2. kat eserlerinin sergilendiği showcase ve randevu üzerine misafirleriyle görüştüğü yer, üst katı ise sanatçının atölyesidir.

Sergilenenler arasında uluslararası kariyerlere sahip sanatçılar olduğu gibi aynı zamanda yeni mezunlar ve hatta ender de olsa yıldızı parlayan lise öğrencileri de yer almaktadır. Piramid Sanat sadece tual resmi değil, bunun yanı sıra video, enstalasyon, heykel de sergileyen disiplinlerarası, multi-medya sergiler açan bir sanat merkezidir.


Salt Galata

SALT görsel ve maddi kültürde kritik konuları değerlendirir, deneysel düşünceye ve araştırmaya yönelik yenilikçi programlar geliştirir. Öğrenmeye ve tartışmaya açık bir ortam sağlamayı amaçlar. SALT, ziyaretçilerini ilgi duymaya, eleştirmeye ve iletişim kurmaya teşvik eder.

SALT Araştırma değişik bilgi alanlarını harmanlar. Farklı disiplinlerin kesişim noktaları ve aralarındaki boşluklardan yeni düşüncelerin oluşmasına önem verir. Kurumun araştırma projeleri, doğrusal tarih yazımlarının, malzemeye tabi okumaların ve geleneksel öğrenim dallarının ötesine uzanır. SALT, bir araya getirdiği güncel sanat, mimari, tasarım, şehircilik, sosyal ve ekonomik tarih odaklı kapsamlı bilgi ve belge kaynaklarını yeni araştırma imkânlarıyla kamuya açar. Sergilerle yeniden yorumlanan araştırma arşivleri program mekânlarında da tartışılır.

SALT etkinlikleri, İstanbul’da SALT Beyoğlu ve SALT Galata, Ankara’da SALT Ulus üzerinden bütünsel bir program kapsamında yürütülür. İstiklal Caddesi üzerindeki SALT Beyoğlu, sergi ve etkinlik mekânlarından oluşur. SALT Galata, 19. yüzyılda Alexandre Vallauri’nin tasarladığı eski Osmanlı Bankası binasıdır; bünyesinde atölye, sergi ve konferans alanlarının yanı sıra kapsamlı bir kütüphane ve arşivi bir araya getiren SALT Araştırma ile Osmanlı Bankası Müzesi bulunur. Sergi ve program mekânlarını içeren SALT Ulus, ayrıca genç araştırmacıların uzun dönemli projeler yürütmesi için iki konuk araştırmacı ofisine sahiptir. 

SALT Beyoğlu ve SALT Galata’nın yeniden işlevlendirme projesi Mimarlar Tasarım/Han Tümertekin tarafından tasarlandı. SALT’ın yeni, deneysel yaşam ve çalışma alanlarını destekleyen anlayışı doğrultusunda, belirli iç mekânlarda altı ayrı tasarım ve mimari ofisi ile çalışıldı.

SALT’a giriş ücretsizdir.


Santral İstanbul

Santralistanbul, bünyesinde gerçekleştirdiği sanatsal ve kültürel etkinlikler çerçevesinde kentsel canlanmaya katkıda bulunmayı hedefleyen kapsamlı, çok boyutlu ve disiplinler arası nitelikte uluslararası bir platform olmayı kendisine amaç edindi.

Korunarak antralistanbul’a dönüştürülen Silahtarağa Elektrik Santralı, Osmanlı Devleti’nin kent ölçekli ilk elektrik santralıdır. Tesis, İstanbul’un en eski endüstri bölgesi olan Haliç’te kurulduğu 1914’den 1983’e dek kente elektrik sağlamıştır. Benzersiz bir ulusal endüstriyel miras niteliği taşıyan Silahtarağa Elektrik Santralı’nın santralistanbul’a dönüştürülmesine yönelik çalışmalar, kamu, özel kesim ve sivil toplum kuruluşlarının da katkılarıyla yürütüldü. Silahtarağa Elektrik Santrali’nin İstanbul Bilgi Üniversitesi’ne tahsisi 1 Mayıs 2004 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde gerçekleşti. Santralde 2004-2007 yılları arasında yoğun renovasyon çalışmaları yapıldı. Haliç’in gözde mekanında kurulan santral yok olma sürecine girmişken İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin devreye girmesiyle Türkiye’de kültür-sanat alanında bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı dönüşüm projelerinden biri haline geldi. santralistanbul, 8 Eylül 2007’de açıldı.

Santralistanbul, açılışından bu yana Modern ve Ötesi, Haritasız ve Yüksel Arslan Retrospektifi’nin de aralarında yer aldığı 20’nin üzerinde ulusal ve uluslararası sergiye ev sahipliği yaptı, bu sergiler 500 binden fazla kişi tarafından ziyaret edildi. Ayrıca santralistanbul çeşitli festivallere, lansmanlara, konferanslara ve açık hava aktivitelerine de ev sahipliği yaparak uluslararası pek çok önemli sanatçı ve düşünürü de bünyesinde ağırladı,

Santralistanbul bünyesinde, eski makine dairelerinin korunarak dönüştürülmesiyle oluşturulan, Türkiye’nin ilk endüstriyel arkeoloji müzesi olan ve 2012’de Avrupa Müze Akademisi tarafından “DASA ödülü”ne layık görülen Enerji Müzesi; çağdaş sanat sergilerin ve kültürel etkinliklerin gerçekleştirildiği “International Architecture Awards 2010” ödüllü Ana Galeri binası; eski santralın tamirhane ve depo binalarının dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan tasarım ödüllü yeme-içme mekanları ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin eğitim binaları yer alıyor.


Yapıkredi Sanat

Türkiye’nin kültür ve sanat hayatına çok sayıda yenilik getiren Vedat Nedim Tör’ün adı verilerek 1992 yılında kurulan Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi, 1950’li yıllardan itibaren Yapı Kredi Bankası bünyesinde oluşturulan; sikke, madalya, nişan, işleme, kumaş, tombak, tespih, saat ve gölge oyunu figürleri gibi eserlerden oluşan nümismatik ve etnografik koleksiyonlara sahiptir. 55.000 parçadan oluşan sikke koleksiyonu kronolojik bütünlük bakımından dünyanın sayılı özel koleksiyonları arasında yer almaktadır. Arkeoloji, tarih ve sanat tarihi alanlarında çalışma yapan çok sayıda yerli ve yabancı araştırmacıya hizmet vermekte ve bu araştırmacılar tarafından çalışmalarında referans olarak gösterilmektedir.

Vedat Nedim Tör Müzesi; ülkenin kültür mirasına sahip çıkma ve koruma prensibiyle oluşturduğu koleksiyonlarını, kültür ve sanat bilincinin geliştirilmesi amacıyla açtığı dönemsel sergilerle, ücretsiz olarak kültür ve sanat severlere tanıtmaktadır. Ülke çapında, zaman zaman da ülke sınırlarını aşacak ölçüde yankılar uyandıran pek çok kültür sanat projesini hayata geçirmiştir. Gerek resmi kurumlar, gerekse özel müzeler, koleksiyonerler ve üniversitelerle geliştirdiği yüksek işbirliği ve oluşturduğu kültür ağı sayesinde, her yıl dört sergiye ev sahipliği yapmakta, sergilere ek olarak Türkçe ve İngilizce dillerinde bilimsel sergi kataloglarını da yayımlamaktadır.

Adres: İstiklal Cad. No: 161 34433 Beyoğlu İstanbul

Açık olduğu saatler:
Hafta İçi: 10:00-19:00
Cumartesi: 11:00-19:00
Pazar: 13:00-19:00