Otizm Spektrum Bozukluğu Bulunan Bireylerin Ailelerine Yönelik Destek Eğitimi

Neden Otizm Spektrum Bozukluğu Bulunan Bireylerin Ailelerine Yönelik Destek Eğitimine Katılmalısınız?
- Otizm Spektrum Bozukluğu konusu hakkında kapsamlı bilgi sahibi olabileceksiniz.
- Otizm Spektrum Bozukluğu bulunan bireylere nasıl yaklaşmanız gerektiğini öğrenip aynı zamanda bu bireylerin aile içi ve dışı iletişim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabileceksiniz.
- Bu bireylere ve ailelerine dil gelişimi, sosyal beceriler ve eğitim süreçleri gibi alanlarda doğru planlama ve rehberlik hizmeti sunabileceksiniz.
- Otizm Spektrum Bozukluğu Bulunan bireyleri tanılama, değerlendirme ve yerleştirme süreçleri hakkında bilgi sahibi olup kişisel ve mesleki gelişiminizi destekleyebileceksiniz.
Eğitim Açıklaması:
Otizm, aileler için zaman zaman zorlayıcı ve karmaşık bir süreç olabilir. Ancak, bilgi, anlayış ve destekle bu süreci daha yönetilebilir kılmak mümkündür. Otizm Spektrum Bozukluğu Bulunan Bireylerin Ailelerine Yönelik Destek Eğitimi kapsamında, Otizm Spektrum Bozukluğu konseptine yönelik detaylı bilgi sunulacak olup ailelerinde bu tarz bireyler bulunan kişilerin ve bahsi geçen ailelere rehberlik hizmetinde bulunan çalışanların ve profesyonellerin süreç yönetimini nasıl yürütmesi gerektiğine dair kapsamlı bilgi aktarımı yapılacaktır.
Eğitim Amacı:
Eğitim programı sonunda katılımcıların, özel eğitim ilkeleri doğrultusunda; Otizm Spektrum Bozukluğu ile ilgili temel kavramları açıklaması, Otizm Spektrum Bozukluğu türleri ve sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olması, Otizm Spektrum Bozukluğu bulunan bireylerin ve ailelerinin yasal hak ve sorumluluklarına ilişkin bilgi sahibi olması, Otizm Spektrum Bozukluğu bulunan bireyleri tanılama, değerlendirme ve yönlendirme süreçlerine ilişkin bilgi sahibi olması ve Otizm Spektrum Bozukluğu bulunan bireylerin davranış yönetimi ve bu bireyler ile olumlu iletişim kurma hakkında bilgi ve beceri sahibi olması amaçlanmaktadır.
Eğitim İçeriği:
- Otizm Spektrum Bozukluğu Hakkında Genel Bilgiler
- Otizm Spektrum Bozukluğu
- Otizm Spektrum Bozukluğu Tanımı
- Otizm Spektrum Bozukluğu Sınıflandırılması
- Otizm Spektrum Bozukluğu Bulunan Bireylerin Genel Özelikleri
- Otizm Spektrum Bozukluğu Nedenleri
- Otizm Spektrum Bozukluğunun Önlenmesi
- Yasal Hak ve Sorumluluklar
- Otizm Spektrum Bozukluğu Bulunan Bireylerin Yasal Hakları
- Otizm Spektrum Bozukluğu Bulunan Bireylere Sahip Ailelerin Yasal Hakları
- Otizm Spektrum Bozukluğu Bulunan Bireylere Sahip Ailelerin Yasal Sorumlulukları
- Otizm Spektrum Bozukluğu Bulunan Bireyleri Tanılama, Değerlendirme ve Yerleştirme Süreçleri
- Tıbbi Tanılama
- Eğitsel Tanılama
- Değerlendirme Süreci
- Yerleştirme Süreci
- Otizm Spektrum Bozukluğu Bulunan Bireylerin Eğitim Ortamları
- Ev/Hastanede Eğitim
- Yatılı Okul
- Özel Eğitim Okulu
- Özel Eğitim Sınıfı
- Genel Eğitim (Sınıfı kaynaştırma ve bütünleştirme)
- Destek Özel Eğitim Hizmetleri
- Otizm Spektrum Bozukluğu Bulunan Bireylere Yönelik Davranış Yönetimi
- Davranışın Tanımı
- Uygun Davranışı Artırmak için Yapılması Gerekenler
- Uygun Olmayan Davranışları Azaltmak ya da Ortadan Kaldırmak için Yapılması Gerekenler
- Otizm Spektrum Bozukluğu Bulunan Birey ile Olumlu İletişim Geliştirmek için Yapılması Gerekenler
Eğitim Programı:
Eğitim programı, 3-17 Nisan 2024 tarihleri arasında aşağıda belirtilen saatlerde gerçekleştirilecektir.
- 3 Nisan 2024 Çarşamba
- 5 Nisan 2024 Cuma
- 7 Nisan 2024 Pazar
- 10 Nisan 2024 Çarşamba
- 12 Nisan 2024 Cuma
- 14 Nisan 2024 Pazar
- 17 Nisan 2024 Çarşamba
- 19.00-20.00 1. Oturum
- 20.00-20.15 Ara
- 20.15-21.15 2. Oturum
- 21.15-21.30 Ara
- 21.30-22.45 3. Oturum
Kimler Katılabilir?
Eğitim Fakülteleri bölümü öğrenicisi veya mezunu olanlar,
Psikolojik Danışmanlık Rehberlik / Psikoloji / Çocuk Gelişimi / Okul Öncesi bölümleri öğrencisi veya mezunu olanlar,
Aile Danışmanlığı Sertifika Programı öğrencisi veya mezunu olanlar,
Özel Eğitimle ilgili bir alanda veya kurumda çalışanlar bu eğitim programına katılabilirler.
Katılım Bedeli:
Bu çalışma için maliyetlendirme minimum seviyede tutulmaya çalışılmıştır. Katılım bedeli 699 TL’dir.
Sertifikasyon:
Eğitim sonunda yapılacak sınavda hak kazanan katılımcılara dernek ve e-Devlet onaylı “Uygulayıcı Sertifikası” verilecek olup katılımcılar aynı zamanda MEB onaylı “Kurs Bitirme Belgesi” alacaklardır.
Not: e-Devlet onayı için gerekli sınav tarihinde sınava katılamayan kişiler için mazeretleri uygun görüldüğü takdirde e devlet görünürlüğü sistem kredi ödemesi için gerekli olan 45 TL ek ödeme yapmaları şartı ile kaçırılan sınava alınacaklardır. Bu yüzden belirtilecek sınav tarihine dikkat edilmesini, ek ödeme mağduriyetine düşülmemesini hatırlatırız.
EUROPASS Kart:
EUROPASS Uluslararası geçerlilik kapsamında sertifikalarınıza hem her ortamdan erişebilmek için hem de yurtdışı geçerliliğini sağlamak için eğitimden ayrı olarak sitemizden Europass kart temin edebilirsiniz.
Ayrıca eğitime ek olarak Europass kart alan katılımcılarımız, Üniversite onayının yanı sıra adreslerine kargolanacak EUROPASS CARD ile tarafımızdan aldıkları ve bundan sonra alacakları TÜM EĞİTİMLERİ Uluslararası EUROPASS onayına dahil etmiş olacaklardır.
NOT: EUROPASS CARD’ın bir sefer alınması yeterli olup sonraki tüm eğitimlerde uluslararası geçerlilik süreci işletilmiş olacaktır.
Europass Kart kapsamında yapılan başvurularda, basım işlemi başvuru alındığı andan itibaren başlatıldığı için iptal/iade yapılamamaktadır.
Eğitim Nereden Yapılacak?
Eğitim; interaktif, soru cevap destekli yürütülecektir.
Eğitimlere başvuran kişiler, açılacak olan eğitime özel Telegram grubuna davet linki ile alınacaklardır. Eğitim yayın linki, eğitimden 1 gün önce, Telegram eğitim grubundan paylaşılacaktır. Telegram grubu, sadece YÖNETİCİLERİN mesaj atabildiği grup türüdür. Kaçırılan canlı yayın bağlantıları olmasına karşın gerçekleştirilen eğitimler, kaydedilecek olup ayrıca video linki eğitim telegram grubunda paylaşılacaktır. Eğitim bitiminden 1 ila 2 ay içerisinde videolar kaldırılacaktır.
Eğitimlerin oturumları, ZOOM veya türevi bir uygulama üzerinden canlı yayın şeklinde gönderilecek gizli linke tıklama ile katılım şeklinde olacaktır.
Eğitim için Önemli Notlar:
Eğitim başvuruları için iptal talebiniz, sipariş tarihinden itibaren 7 gün içinde talep bildirmeniz halinde işleme alınmaktadır. 7. günden sonra yapılan iptal talepleri işleme alınmamaktadır. Eğitim başladıktan sonra iptal veya iade yapılmamaktadır.
Ödeme sürecinizi tamamladıktan sonra kesin kayıt sms onayı ve bilgilendirmelerin yapılacağı Telegram grup davet linki başvurunuzu yaptıktan sonra 3-4 gün içinde gelecektir. Başvurunuzdan 3-4 gün geçtikten sonra herhangi bir bilgilendirme alamazsanız tarafımıza WhatsApp mesaj yoluyla ulaşabilirsiniz.
Katılımcılarımızın Yorumları
Eğitmen

Özel Eğitim Öğretmeni Atıf Serdar ALAN
2006 yılında Kahramanmaraş Anadolu Öğretmen Lisesi’nden, 2010 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Zihinsel Engelliler Programından mezun olmuştur. 2010 yılından itibaren aktif olarak erken çocukluk döneminde otizm spektrum bozukluğu, özel öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, entelektüel yeti eksikliği gibi özel eğitime ihtiyaç duyan çocuk ver ergenlerle çalışmaktadır.

Özel Eğitim Öğretmeni Murat DURMAZ
2013 yılında Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi, Özel Eğitim Anabilim Dalı, Zihinsel Engelliler Öğretmenliğine giriş yapıp 2027 yılında mezun olmuştur. Eğitim hayatı boyunca alanda yetkin kişilerden aldığı eğitimler dışında birçok eğitim ve sempozyuma katılmıştır. 2017 yılında Bağcılar’da bulunan Özel Bölge Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde Özel Eğitim Öğretmeni olarak işe başlamış olup 2020 yılına kadar burada çalışmıştır. Daha sonrasında Hatay İskenderun Şehit Yener Özel Eğitim Uygulama Okulu 1. Kademeye atanmış olup aktif olarak burada çalışmalarına devam etmektedir.