Skip to main content

İnternet Kullanımında Çocuk ve Aile İlişkisi

Günümüzde çocuklar, teknolojinin alabildiğine kullanıldığı bir dünyanın içerisine doğuyor. Artık çocuklar, yürümeye başlamadan önce iletişim araçlarını kullanmaya başlıyor. Bu da bir takım problemlere yol açmaktadır. Artık iletişim araçları çocuklarımızı etkisi altına almıştır. Onların tek eşlikçisi biz değiliz. İletişim araçlarının yaygınlaşması, kullanımının kolaylaşması ve ucuzlaması ile birlikte çocuklarımız internet dünyasında ve özellikle sosyal medyanın her mecrasında söz sahibi olmuşlardır. Sosyal medya kullanım yaşının gittikçe düştüğü bu zamanda ebeveynlerin çocuklarını zararlı olabilecek mecralardan uzak tutabilmesi için yapması gerekenler vardır.

Sosyal medya araçlarından çocukların zarar görmemeleri ve bilinçli kullanım sağlamaları için çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Ebeveynlerin çocuklara karşı genel tutumları onların sosyal medya kullanımını da etkileyebilmektedir. Sosyal medya sayesinde olumlu olumsuz birçok kaynak çocukların erişimine açık hale gelmektedir. Olumlu kullanımları halinde eğitim ve gelişim için çok faydalıyken, olumsuz içeriklere sahip kaynaklardan etkilenen çocuklar için ise sosyal medya kanalları dönüşü olmayan zararlar verebilmektedir.

Bir diğer önemli konu ise siber zorbalık dediğimiz sosyal medyada bulunan kötü niyetli kişiler tarafından çocukların korkutulması, utandırıcı unsurlara maruz kalması, sosyal medya hesaplarının ele geçirilmesi, virüs içerikli mail veya mesajlar göndermeleri vb. durumlardır. İnternet kullanımının çocuklar için risk teşkil eden başka bir konusu da fiziksel, sosyal, psikolojik ve zihinsel gelişimini olumsuz etkileme durumudur. Uzun süre bilgisayar, telefon, tablet gibi cihazların kullanımı; yemek yeme ve uyku düzeninin bozulmasına yol açar. İnternette geçirilen sürenin artması da yüz yüze iletişimde geçirilen sürenin azalmasına neden olmaktadır. Bu durumun çocukların aile bireyleri ve arkadaşlarıyla olan iletişimini olumsuz etkilediğini de unutmamak gerekir.

Aileler için öneriler:
  • İletişim araçlarının kullanımının kontrol edilmesi, güvenlik açısından filtreleme ve kısıtlama uygulamaları edinilmesi riskleri azaltan faktörlerdendir.
  • Çocuğunuzun, uyku veya günlük düzenini bozacak saatlerde ve sürelerde kullanmamasına dikkat edin.
  • Gerekirse anne babalar, internetin kullanımına dair, kendileri için uygun olanı nasıl seçeceklerine dair kriterleri birlikte oluşturarak, interneti doğru bir şekilde kullanabilirler. Çocuğun psikolojik olgunluk düzeyine uygun olmayan, öğrenmeye ve anlamaya hazır olmadığı her türlü bilgi ve/veya görüntü, çocuğu olumsuz etkiler.
  • İnternet kullanım süreleri dışında çocukların sosyalleşmesi ve kişisel gelişimlerinin desteklenmesi açısından çocuklarınızın oyun oynamaya, kitap okumaya, spor yapmaya ve sanata zaman ayırmasını sağlayınız.
  • İnternet kullanımı çocuğunuzun gündelik yaşamını ciddi düzeyde etkilemeye başladıysa, okuldaki rehber öğretmen ya da ilgili bir uzmana başvurarak durumla nasıl başa çıkabileceğiniz konusunda yardım alınız.

KAYNAK:

https://internet.btk.gov.tr/internet-kullaniminda-cocuk-ve-aile-iliskisi

http://www.guncedanismanlik.net/index.php?option=com_content&view=article&id=121:cocuklar-ve-internet-kullanimi&catid=21&Itemid=113&lang=tr

https://www.yedam.org.tr/cocuklarin-internet-kullaniminin-barindirdigi-riskler-ve-ebeveynlere-oneriler

http://acikarsiv.beun.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12628/9386/Yaylac%C4%B1%2C%20Birg%C3%BCl.pdf?sequence=1&isAllowed=y