Skip to main content

İlkokul Zeka Gelişim Testleri

  • Gessel

Bu test, 3-9 yaş arasındaki çocuklara uygulanmaktadır. Daha çok ilkokul öncesi dönemde uygulanır. Kolaydan zora doğru sıralanmış şekillerden oluşur. Çocuklarda motor beceri, görsel algı, görsel hafıza, el-göz koordinasyonu, küçük kas becerilerini ölçer.

Kısa süreli hafızayı değerlendirir. Buradan elde edilen sonuca bakılarak kabaca IQ seviyesine ulaşılır.

  • Goodenough

Bir İnsan Çiz Testi , performans testidir. Zaman sınırlaması yoktur. 7,8 ve 9 yaş çocuklarına uygulanabilir. Testin iki altntesti vardır: 1. Erkek 2. Kadın 

  • Porteus-Kent

Porteus Labirentleri Testi, S. D. Porteus tarafından 1965’te geliştirilmiştir. Beğlan Birand Toğrol tarafından Türkçeye uyarlanmıştır. Bu test, 5 yaş 6  ay ve 15 yaş arasındaki bireylere uygulanır. Planlama becerisi ve genel yeteneğini belirlemek amacıyla kullanılmaktadır.

12 labirentli kartlardan oluşmaktadır. Sınırlandırılmış süre uygulaması yoktur.  Kent E.G.Y., bilgiye ve dile dayanan bir testtir. Sözeldir, hız testi değildir. Zaman sınırlaması yoktur. 6-14 yaş arasındaki bireylerin zekasını incelemeye yarar. Yönerge verilirken testteki sorular okunur, herhangi bir ekleme yapılmaz. Eğer bireyin anlamadığına veya bilgi seviyesinin yeterli olmadığına kanaat getirirseniz sorunun sadece o kelimesi açıklanabilir.  

  • Peabody

Peabody Resim-Kelime Testi, ABD’de L. Loyd ve M. Dunn tarafından hazırlanmış, Ankara Rehberlik ve Araştırma Merkezi uzmanlarınca Türkçe’ye uyarlanıp normları geliştirilmiş, 3-12 yaş arasındaki çocuklarda, dil gelişimini ölçmek amacıyla uygulanan bir gelişim testidir.  

Her kartta önlü arkalı sekiz resmin bulunduğu 50 karttan, 100 sayfadan oluşmaktadır. Maddelere verilecek cevaplarda süre sınırı yoktur. Bireysel bir test olup  bir oturumda, bir kişiye uygulanır. Uygulama: Bireyden kartın her iki yüzündeki dört resimden istenen resmi göstermesi istenir. ·   

  • Genel Yetenek Testleri (7-11)

Çocuğun zihinsel performansını belirlemek amacıyla kullanılan ve dört alt testten oluşan bir yetenek testidir. Uygulama sonucunda bireye ait zeka bölümü elde edilmektedir.

  • Stanford Binet Zekâ Testi

3-14 yaş arasında olan çocukların zihinsel performanslarını değerlendiren ve yaygın olarak kullanılan bir zekâ testidir. Dil, Bellek, Kavramsal Düşünme, Akıl Yürütme, Aritmetik Muhakeme, Görsel- Motor ve Sosyal anlayış gibi geniş çerçevede yetenek alanlarını değerlendiren bir ölçme aracıdır.

  • Anadolu-Sak Zeka Ölçeği(ASİS Zeka Testi )

Genel zekayı ve genel zekayı oluşturan ana bileşenleri objektif olarak ölçen bireysel bir zeka ölçeğidir. Yedi alt testten oluşan ASİS, alt test beceri performanslarının yanı sıra on bir farklı bileşen profili vermektedir.

Genel Zekâ Endeksi
Sözel Potansiyel Endeksi
Görsel Potansiyel Endeksi
Bellek Kapasitesi Endeksi
Sözel IQ
Görsel IQ
Tarama Endeksi
Muhakeme Endeksi
Görsel Bellek Endeksi
Özel Yetenek Endeksi
Öğrenme Güçlüğü Risk Endeksi

ASİS, 4-12 yaş aralığındaki çocuklara, bireysel olarak uygulanmaktadır.

  • WISC-IV Zeka Testi

6 yaş 0 ay ile 16 yaş 11 ay yaş aralığındaki çocukların bilişsel becerileri hakkında bilgi sağlayan klinik bir ölçme aracı olan Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği’nin bireysel olarak uygulanan bir zeka testidir.

  • WISC-R Zeka Testi

6-16 yaş aralığındaki çocukların zeka puanlarının değerlendirilmesine yönelik uygulanan sözel ve performans testleri ile kurumumuzda çeşitli zeka testleri uygulanmaktadır.

  • CAS ( Cognitive Assesment System) Testi / Bilişsel Değerlendirme Sistemi

CAS, 5-17 yaş okul çağı çocuklarının bilişsel işlemlerdeki yeterliliğini ve düzeyini belirlemek amacı ile geliştirilmiştir. CAS ayrıca aşağıdaki durumların değerlendirilmesi amacı ile de kullanılmaktadır.