Gelişim Testi
Ev Okulu Derneği, Koruyucu Ruh Sağlığı Hizmetini Aile Destek Programı Kapsamında Yaygınlaştırıyor!
Ev Okulu Derneği olarak bireylerin, çocuk ve ebeveynlerin bütüncül olarak desteklenmesini oldukça önemli buluyoruz. Bu kapsamda hem koruyucu ruh sağlığı adına çocuklara yönelik erken dönemde yeteneklerinin ve olası sorun alanlarının tespitini önemsiyoruz. Hem de tespit edilen durumlara yönelik gerekli müdahaleleri herkes için ulaşılabilir kılmak istiyoruz. Bu kapsamda ruh sağlığı müdahale ve koruyucu gelişim tarama hizmetlerini sizinle buluşturma isteğimizle yeni projemizi sizinle paylaşmaktan mutluluk duyarız.
Ev Okulu Derneği psikolog ve psikolojik danışmanlarınca hem çocuklarınıza yönelik zeka testi, gelişim tarama testleri, oyun terapisi hizmetlerini hem de yetişkin bireylere yönelik aile danışmanlığı hizmetlerimizi uygun bedellerle sizinle buluşturmak ve toplum ruh sağlığına katkı sunmak istiyoruz. Bu kapsamda mevcut terapi ve test uygulama bedellerinin altında ücretlendirmelerle koruyucu ruh sağlığı hizmetlerini herkes için ulaşılabilir kılmak istiyoruz.
Bu kapsamda talebinize yönelik başvuruyu aşağıdaki link üzerinden yaparak aşağıdaki katılım bedellerinden kontenjan kapsamında yararlanabilirsiniz:
Gelişim Test Paketi : Çocukların okula hazır bulunuşluklarının, görsel algı, motor becerileri, alıcı dil becerileri gibi alanlarda bütüncül gelişimlerinin değerlendirildiği objektif gelişim tarama ve yetenek beceri testleri kurumumuzda uygulanmaktadır.
Yaş ve İhtiyaca Göre Uygulanan Testler:
1. Gesell Gelişim Figürleri Testi:
Bu test, 3-9 yaş arasındaki çocuklara uygulanmaktadır. Daha çok ilkokul öncesi dönemde uygulanır. Kolaydan zora doğru sıralanmış şekillerden oluşur. Çocuklarda motor beceri, görsel algı, görsel hafıza, el-göz koordinasyonu, küçük kas becerilerini ölçer. Kısa süreli hafızayı değerlendirir.
2. Goodenough- Harris Bir İnsan Çiz Testi:
Bir İnsan Çiz Testi, performans testidir. Zaman sınırlaması yoktur. Testin iki alternatif testi vardır: 1. Erkek 2. Kadın
Zihinsel gelişim, ince-motor ve görsel algı gelişimi, el-göz koordinasyonu hakkında bilgi verir. Çizime dayalı olan bu testte zaman sınırlaması olmadığı için resim kabiliyetini rahatlıkla sergileyebilmektedir.
3. Metropolitan Okul Olgunluğu Testi:
Bu test okula yeni başlayanların birinci sınıf talimatlarını anlamaya hazırlıklı olmalarını sağlayacak olan özelliklerini ve başarılarını ölçmek üzere hazırlanmıştır. Test, çocukları anaokulunun sonunda veya birinci sınıfın başlangıcında incelemek için kullanılmaktadır.
Testin uygulanma süresi ortalama 25 dakikadır. 6 alt testten ve toplamda 100 maddeden oluşur. Uygulayıcı yönergesine göre uygulama gerçekleştirilir. Alt testlerin puanlarının toplanmasıyla genel toplam puan elde edilir. Puan ne kadar yüksekse okula başlama olgunluğu o kadar iyidir.
4. Frankfurter Dikkat/ Konsantrasyon Testi:
Frankfurter Konsantrasyon Dikkat Testi, 60-72 ay arası çocuklara, elma ve armut figürleriyle uygulanan bir dikkat testidir. Bireysel bir testtir. Farklılıkları bulma puanı ve hızıyla ilgilidir. Tanı koymada kullanılmaz fakat dikkat eksikliğini belirlemede etkilidir. Okula başlayan öğrencilerde en erken 14.gün sonrasında verilmelidir.
5. AGTE / Ankara Gelişim Tarama Envanteri:
Kültürümüze özgü olarak geliştirilen, toplam 154 maddesi bulunan envanterin, süre sınırlandırılması yoktur. Sorular ‘’Evet-Hayır-Bilmiyorum’’ şeklinde puanlanarak yapılır. Envanter, gelişimsel gecikme ve düzensizlik açısından risk altında olduğu düşünülen bebeklerin ve çocukların erken dönemde tanınması ve kendileri için gerekli önlemlerin alınabilmesine olanak sağlamaktadır.
0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilebilmesi amacıyla uygulanan bir envanterdir. Zihinsel becerileri, İnce ve Kaba Motor Beceriler, Dil Gelişimi, Sosyal Gelişimi ve Öz bakım becerileri tek tek incelenip değerlendirilir. Bu değerlendirme anne-baba ve çocuğun bir arada olduğu bir ortamda, ebeveynden alınan bilgiler yardımıyla yapılır.
6. Peabody Resim Kelime Testi:
Bireysel olarak uygulanan bu test çocuğun dil gelişimini değerlendirmede kullanılır. 2,5 yaştan itibaren 18 yaşına kadar uygulanabilmektedir.
Peabody Resim-Kelime Testi, ABD’de L. Loyd ve M. Dunn tarafından hazırlanmış, Ankara Rehberlik ve Araştırma Merkezi uzmanlarınca Türkçe’ye uyarlanıp normları geliştirilmiş, 3-12 yaş arasındaki çocuklarda, dilngelişimini ölçmek amacıyla uygulanan bir gelişim testidir.
Her kartta önlü arkalı sekiz resmin bulunduğu 50 karttan, 100 sayfadan oluşmaktadır. Maddelere verilecek cevaplarda süre sınırı yoktur. Bireysel bir test olup bir oturumda, bir kişiye uygulanır. Uygulama: Bireyden kartın her iki yüzündeki dört resimdennistenen resmi göstermesi istenir.
7. Bender Gestalt Görsel Motor Algı Testi:
Görsel uyaranın algılanmasını, görsel motor koordinasyonu ve algılanan uyaranın motor işlevlerle ifade edilmesini değerlendirmektedir. Çocuklarda zeka geriliğini, fonksiyon kaybını ve organik beyin hasarlarını saptama aşamasında kullanılan testlerden biridir. Çocuk ve ergenlerde algı gelişim düzeyi ve nörolojik hasarlar hakkında bilgi verir. Test 5 yıl 6 ay ile 10 yıl 11 ay arasındaki çocuklara uygulanmaktadır.
8. Porteus Labirentleri Testi :
Porteus Labirentleri Testi, S. D. Porteus tarafından 1965’te geliştirilmiştir. Beğlan Birand Toğrol tarafından Türkçeye uyarlanmıştır. Bu test, 5 yaş 6 ay ve 15 yaş arasındaki bireylere uygulanır. Planlama becerisi ve genel yeteneğini belirlemek amacıyla kullanılmaktadır.
12 labirentli kartlardan oluşmaktadır. Sınırlandırılmış süre uygulaması yoktur. Kent E.G.Y., bilgiye ve dile dayanan bir testtir. Sözeldir, hız testi değildir. Zaman sınırlaması yoktur. 6-14 yaş arasındaki bireylerin zekasını incelemeye yarar. Yönerge verilirken testteki sorular okunur, herhangi bir ekleme yapılmaz. Eğer bireyin anlamadığına veya bilgi seviyesinin yeterli olmadığına kanaat getirirseniz sorunun sadece o kelimesi açıklanabilir.
9. Kent EGY Testi :
Sözel bilgi düzeyine ve dil becerilerine dayanan gelişimsel testtir. Test sonucu sözel zeka yaşının saptanmasını sağlamaktadır. Yaş ortalamasına göre oldukça düşük puan alan çocuklarda ayrıntılı değerlendirme gerekmektedir. Test 6-14 yaş arasındaki çocuklara uygulanmaktadır.
Kendiniz ve ailenizin iyi oluş sürecine katkı sunmak ve kendinizi keşfetmek için bir adım atmaya ne dersiniz?
ÖNEMLİ NOT: Gelişim Testi, İstanbul Şişli’deki dernek merkezimizde yüz yüze gerçekleştirilecektir.