Erken Dönem Matematik Yeteneği Testi Eğitimi
(TEMA 3 Testi Eğitimi)
Eğitimimiz gerçekleşmiştir. Sitemizin eğitimler bölümünden farklı eğitimlere başvurabilirsiniz.
Ev Okulu Derneği olarak, bireylerin erken dönemde keşfedilmesi ya da olası problemlerin erken dönemde fark edilmesi ve bu durumlara yönelik terapi, ev rehberliği veya etkinlik odaklı çalışmalar önemle üzerinde durduğumuz bir konudur. Ev Okulu Derneği olarak çocuk, yetişkin ve aile konusunda ilgili alan çalışanlarının gelişimini ve bireylerin bütüncül gelişimini oldukça önemsiyoruz. Bu amaç doğrultusunda Erken Dönem Matematik Yeteneği Testi Eğitim Programımızı duyurmaktan mutluluk duyarız.
TEMA 3 Testi: Erken Matematik Yeteneği Testi-3 (Test of Early Mathematics Ability, TEMA) üç yaş ile sekiz yaş on bir ay arasındaki çocukların matematik yeteneklerini değerlendirmek amacıyla Ginsburg ve Baroody tarafından 1983 yılında Amerika’da geliştirilmiştir
2006 yılında Türkiye’de standardizasyon çalışmaları Doc. Dr. Serap Erdoğan tarafından yapılmıştır. Yapılan çalışma ile testin geçerli ve güvenilir bir test olduğu saptanmıştır. Testin Türkçe çevirisinin telif haklan bu kapsamda Serap Erdoğan’a aittir. ((Serap Erdoğan, Gülen Baran, “Erken Matematik Yeteneği Testi-3 (TEMA-3)’ün 60-72 Aylar Arasında Olan Çocuklar için Uyarlama Çalışması” Eğitim Dergisi, 31(332), 32-38 (2006)]
TEMA-3’ün A ve B formunda materyal olarak resimler, matematiksel semboller, sayılabilir küçük nesneler kullanılmaktadır. Bireysel olarak uygulanan test çocukların sayılar ve işlemler ile ilgili matematiksel gelişimlerini değerlendirmektedir. Test uygulama yapılan çocuğun yaşıyla uyumlu matematik becerisi hakkında bilgi vermektedir. Testin uygulandığı eğitim kurumlarında çocuklara temel sayı ve işlemlerle ilgili uygulanan programın işlerliği hakkında değerlendirme fırsatı vermektedir.
Eğitim ve Danışmanlık İçeriği
- Test uygulamasına ilişkin temel bilgilerin verilmesi
- TEMA 3 testinin geçerlik güvenirlik çalışmalarının anlatımı ve testin tanıtılması
- TEMA 3 testinin uygulamalı olarak öğretimi
- TEMA 3 testi değerlendirme ve yorumlamaya ilişkin bilgilendirme
- TEMA 3 testinin Türkçesinin eğitim alan kişiye/kuruma verilmesi
- Eğitim sonrası süpervizyon
Kimler Katılabilir?
Eğitime, öncelikle eğitim ile ilgilenenler olmak üzere, ilgili herkes katılabilir.
Eğitim Tarihi
Teorik eğitim : 19 Aralık Pazar günü saat 10.00-18.00 arasında,
Süpervizyon : 23 Ocak Pazar günü saat 15.00-17.00 arasında gerçekleştirilecektir.
Sertifikasyon
Eğitim programın sonunda yapılacak sınavda hak kazanan katılımcılara; e-devlet, üniversite, dernek onaylı ‘’Uygulayıcı Sertifikası’’ verilecektir.
Sertifika Örneği:
Katılım Bedeli
Eğitim için maliyetlendirme minimum seviyede tutulmaya çalışılmış olup 290 TL’dir.
Eğitimden oluşacak gelir kısmından Türkiye Okul Öncesi Eğitimini Geliştirme Derneği’ne bağışlanacaktır.
EUROPASS Kart
EUROPASS Uluslararası geçerlilik kapsamında sertifikalarınıza hem her ortamdan erişebilmek için hem de yurtdışı geçerliliğini sağlamak için eğitimden ayrı olarak sitemizden Europass kart temin edebilirsiniz.
Ayrıca eğitime ek olarak Europass kart alan katılımcılarımız, E-DEVLET + Üniversite onayının yanı sıra adreslerine kargolanacak EUROPASS CARD ile tarafımızdan aldıkları ve bundan sonra alacakları TÜM EĞİTİMLERİ Uluslararası EUROPASS onayına dahil etmiş olacaklardır.
NOT: EUROPASS CARD’ın bir sefer alınması yeterli olup sonraki tüm eğitimlerde uluslararası geçerlilik süreci işletilmiş olacaktır.
Europass Kart kapsamında yapılan başvurularda, basım işlemi başvuru alındığı andan itibaren başlatıldığı için iptal/iade yapılamamaktadır.
Eğitim Nereden Yapılacak?
Eğitim; interaktif, soru cevap destekli yürütülecektir.
Eğitimlere başvuran kişiler, açılacak olan eğitime özel Telegram grubuna davet linki ile alınacaklardır. Eğitim yayın linki, eğitimden 1 gün önce, Telegram eğitim grubundan paylaşılacaktır. Telegram grubu, sadece YÖNETİCİLERİN mesaj atabildiği grup türüdür. Kaçırılan canlı yayın bağlantıları olmasına karşın gerçekleştirilen eğitimler, kaydedilecek olup ayrıca video linki eğitim telegram grubunda paylaşılacaktır. Eğitim bitiminden 1 ila 2 ay içerisinde videolar kaldırılacaktır.
Eğitimlerin oturumları, ZOOM veya türevi bir uygulama üzerinden canlı yayın şeklinde gönderilecek gizli linke tıklama ile katılım şeklinde olacaktır.
Eğitim İçin Önemli Notlar
Eğitim başvuruları için iptal talebiniz, sipariş tarihinden itibaren 7 gün içinde talep bildirmeniz halinde işleme alınmaktadır. 7. günden sonra yapılan iptal talepleri işleme alınmamaktadır. Eğitim başladıktan sonra iptal veya iade yapılmamaktadır.
Ödeme sürecinizi tamamladıktan sonra kesin kayıt sms onayı ve bilgilendirmelerin yapılacağı Telegram grup davet linki başvurunuzu yaptıktan sonra 3-4 gün içinde gelecektir. Başvurunuzdan 3-4 geçtikten sonra herhangi bir bilgilendirme alamazsanız tarafımıza WhatsApp mesaj yoluyla ulaşabilirsiniz.
Eğitmenimiz
Prof. Dr. Serap ERDOĞAN ÇİMEN
- Lisans öğrenimini 1992-1997 yılları arasında Ankara Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksek Okulunda; yüksek lisans ve doktora öğrenimini ise 1999-2007 yılları arasında Ankara Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bilim Dalında tamamlamıştır.
1997-1998 yılları arasında okul öncesi öğretmenliği yapmış, 1998’de Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Araştırma Görevlisi olarak atanmıştır. 2007 yılında aynı bölümde Yardımcı Doçentlik kadrosuna atanmış, 2011’de Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanında Doçentlik unvan ve yetkisini almıştır.
Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalında 2012 yılında Doçentlik kadrosuna atanmıştır.- 2010 yılında Eskişehir Büyük Şehir Belediyesi Avrupa Birliği Projesi olan “Ebeveynlerinden Biri Ceza Evinde Olan Dezavantajlı Çocuklara Yönelik Okul Öncesi Eğitim Kurumu Kurulması” başlıklı projede proje danışmanı olarak görev almıştır.
- 2011 yılında TÜBİTAK Bilim ve Toplum Projeleri Destekleme Programı: 4004 Kodlu Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları programı kapsamında kabul alan “Meraklı Minikler” için “Meraklı Öğretmenler”: Okulöncesinde Fen Bilimi” başlıklı projede araştırmacı olarak görev almıştır.
- Ocak 2012-Eylül 2013 yılları arasında Avrupa Birliği ve UNICEF Türkiye Temsilciliği’nin teknik desteği ile MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen TR0801.06 numaralı ve okul öncesi eğitimin güçlendirilmesi “Erken Eğitimi Seç” başlıklı projesinde “MEB Okul Öncesi Eğitim Programını Güncelleme Komisyonunda “Bilişsel Gelişim Uzmanı” olarak görev almıştır.
- 26 Mayıs-30 Mayıs 2014 tarihleri arasında İtalya Universita di Macerata da Erasmus öğretim elemanı değişim programı kapsamında M. Montessori ve Reggio Emila okul öncesi eğitim kurumlarını ziyaret etmiş, gözlem ve incelemelerde bulunmuştur.
- 28 Mayıs 2014-2 Haziran 2015 dönemini kapsayan 1404E272 numaralı “Uzaktan Eğitim Okul Öncesi Öğretmen Destek Programı Geliştirme Süreci” başlıklı Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesinde proje yürütücüsü olarak görev almıştır.
- 28 Haziran 2013-27 Ağustos 2014 dönemini kapsayan 1306E265 numaralı “Anadolu Okul Öncesi Matematik Ölçeğinin Geliştirilmesi ve Uygulanması” başlıklı Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesinde projesinde yürütücüsü olarak görev almıştır.
- 27 Mayıs 2016-3 Haziran 2017 dönemini kapsayan 1605E276 numaralı “MEB 2013 Okul Öncesi Eğitim Program Ögelerine Yönelik Eğitim Materyallerinin Geliştirilmesi” başlıklı Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesinde projesinde yürütücüsü olarak görev almıştır.
- Kasım 2015 – Temmuz 2017 dönemini kapsayan 115K419 numaralı “Okul Öncesi Öğretmenleri için e-Mentörlük Temelli Eğitim (e-MENTE: OÖÖ)” başlıklı TÜBİTAK 1001 projesinde proje yürütücü olarak görev almıştır. Proje sonucunda MENTE:OÖÖ Programının okul öncesi öğretmenlerinin mesleki gelişimlerini desteklediğini ve e-mentörlük yaklaşımını temel alan öğretim yönetim sisteminin öğretmene ulaştırmada etkili bir yöntem olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
- Anadolu Üniversitesi bünyesinde çocukların matematik becerilerini desteklemeye yönelik “Çocukların Matematik Atölyesi” ve “Oynuyorum & Keşfediyorum Atölyesi” kurucu üyesi ve yöneticisi olarak görevini sürdürmektedir.
- Eskişehir Büyükşehir Belediyesi erken çocukluk merkezlerinde dezavantajlı çocuklarla çalışmalar yapmakta ve öğretmen eğitimleri yürütmektedir.
- TRT çocuk tarafından yayınlanan “Ege ve Gaga” çizgi filminin çocuk gelişimi danışmanlığını yürütmektedir.
- 2015-2020 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesinde Çocuk Gelişimi Ön Lisans Programının koordinatörlüğünü olarak görev almıştır.
- 2016 Mart ayında Dünya Erken Çocukluk Eğitimi Teşkilatının (Organisation Mondiale Pour L’Education Prescolaire-OMEP) Milli Komitesi olan “Türkiye Okul Öncesi Eğitimini Geliştirme Derneği-TOÖEGD” Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmektedir.
- Erken Çocukluk Gelişimi Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (EÇG-P) Yönetim Kurulu başkan yardımcısı olarak görevini yürütmektedir.
- Anadolu Üniversitesi Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde (Çocuk Üniversitesi) 2021 yılı itibariyle müdür yardımcısı olarak görevini yürütmektedir.
- Anadolu Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezinde (Anadolu SEM) yönetim kurulu üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
- TOÖEGD-OMEP Türkiye Erken Çocukluk Çalışmaları Dergisi baş editörü olarak görev almaktadır.
- İngiltere’de bulunan Canterbury Christ Church Üniversitesi Research Centre For Children Families and Communites enstitüsünde “Research on Educational Practices for 3-6-Year-Old Children in England: A Study on School and Early Relationships” araştırmasını yürütmek için misafir araştırmacı olarak bulunmuştur.
- Prof. Dr. Serap Erdoğan’ın uzmanlık alanları; okul öncesi eğitim, drama lideri, duygu koçluğu, erken çocukluk eğitiminde matematik, öğretmenlerin mesleki gelişiminde mentörlük modelleri, sürdürülebilir kalkınma için eğitim ve eğitim politikaları olarak sırlanabilir.
- Elif Ceren ve Ahmet Kerem’in annesi olup, halen lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim ve öğretim görevlerini sürdürmekte, bilimsel araştırmalar ve projeler yürütmektedir.
- Çocuklarla çalışan herkesin Eğitim ile Düşle’mesine ilham olmaya devam etmektedir.