Türkiye’deki her bir evi eğitim ve mutluluk yuvasına dönüştürmek vizyonuyla hareket eden Ev Okulu Derneği olarak 7’den 70’e herkesin kolaylıkla öğrenebileceği YENİ BİR DİL eğitimiyle karşınızdayız. Türkiye Beyaz Ay Görme Engelliler Derneği ve Ev Okulu Derneği el ele vererek BRAİLLE Alfabesi, Braille Okuma, Yazma eğitimiyle eğitim gönüllülerimizin BİR LİSAN BİR İNSAN düşüncesine en uygun koşullarla erişim imkanı sunmanın mutluluğuyla eğitim programımıza sizi davet ediyoruz.
Eğitimimizin amacı; Katılımcıların Braille alfabe sistemini tanıması, Braille yazıyı okuyabilmeler, Braille yazıyı kullanabilmeleri ve çocuklarına/öğrencilerine Braille ( Kabartma Yazıyı ) öğretebilecek duruma gelmeleridir.
Programımız görme engellilerin dünyası söyleşisi ve eğitimiyle başlayarak aşağıdaki konu başlıklarıyla devam edecektir. Programın içeriğinde adresinize kargoyla gönderilecektir.
Malzemeleriyle eksiksiz şekilde Braille ile kendi duygularınızı ifade edebilecek, kendi metinlerinizi kağıda dökebileceksiniz.
Eğitimimiz, 5-17 Haziran 2023 tarihleri arasında saat 19.00’da gerçekleşecektir.
Eğitim programına katılarak program sonunda gerçekleştirilen sınavı tamamlayan ve eğitmenlerin talep etmesi durumunda örnek bir metin gönderenlere
Sınav tarihinde sınava katılamayan kişiler için mazeretleri uygun görüldüğü takdirde gerekli işlemlerin yürütülebilmesi için 45 TL ek ödeme yapmaları şartı ile kaçırılan sınava alınacaklardır. Bu yüzden belirtilecek sınav tarihine dikkat edilmesini, ek ödeme mağduriyetine düşülmemesini hatırlatırız.
Türkiye adresinize kargo dahil eğitim programı maliyet odaklı bir fiyatlandırma ile 419 TL’dir.
EUROPASS Uluslararası geçerlilik kapsamında sertifikalarınıza hem her ortamdan erişebilmek için hem de yurtdışı geçerliliğini sağlamak için eğitimden ayrı olarak sitemizden Europass kart temin edebilirsiniz.
NOT: EUROPASS CARD’ın bir sefer alınması yeterli olup sonraki tüm eğitimlerde uluslararası geçerlilik süreci işletilmiş olacaktır.
Europass Kart kapsamında yapılan başvurularda, basım işlemi başvuru alındığı andan itibaren başlatıldığı için iptal/iade yapılamamaktadır.
Eğitim; interaktif, soru cevap destekli yürütülecektir.
Eğitimlere başvuran kişiler, açılacak olan eğitime özel Telegram grubuna davet linki ile alınacaklardır. Eğitim yayın linki, eğitimden 1 gün önce, Telegram eğitim grubundan paylaşılacaktır. Telegram grubu, sadece YÖNETİCİLERİN mesaj atabildiği grup türüdür. Kaçırılan canlı yayın bağlantıları olmasına karşın gerçekleştirilen eğitimler, kaydedilecek olup ayrıca video linki eğitim telegram grubunda paylaşılacaktır. Eğitim bitiminden 1 ila 2 ay içerisinde videolar kaldırılacaktır.
Eğitimlerin oturumları, ZOOM veya türevi bir uygulama üzerinden canlı yayın şeklinde gönderilecek gizli linke tıklama ile katılım şeklinde olacaktır.
Eğitim başvuruları için iptal talebiniz, sipariş tarihinden itibaren 7 gün içinde talep bildirmeniz halinde işleme alınmaktadır. 7. günden sonra yapılan iptal talepleri işleme alınmamaktadır. Eğitim başladıktan sonra iptal veya iade yapılmamaktadır.
Ödeme sürecinizi tamamladıktan sonra kesin kayıt sms onayı ve bilgilendirmelerin yapılacağı Telegram grup davet linki başvurunuzu yaptıktan sonra 3-4 gün içinde gelecektir. Başvurunuzdan 3-4 geçtikten sonra herhangi bir bilgilendirme alamazsanız tarafımıza WhatsApp mesaj yoluyla ulaşabilirsiniz.
TBMM’ye girmiş ilk görme engelli milletvekilidir. Türkiye’yi Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde temsil eden milletvekillerinden birisidir ve Avrupa Konseyi’nin de ilk görme engelli üyesi olmuştur.
1966 yılında Konya’nın Doğanhisar ilçesi, Başköy kasabasında doğdu. 11 yaşında geçirdiği menenjit hastalığı sonucu görme yeteneğini kaybetti. Eğitimine bu sebepten dolayı 5 yıl ara vermek mecburiyetinde kaldı. Lokman’ın babası bir devlet kurumunda odacılık yaparken, şef, ziraat mühendisi gibi elemanlar daireye gelirken oğlunu başkalarından hep saklarmış. Böyle bir psikolojide yetişen Lokman, yabancı kişilerle de konuşurken hep kekelermiş. Yaz aylarında açılan okuma-yazma kursuna katıldı ve Braille (kabartma) yazıyı orada öğrendikten sonra 1982 yılında Ankara Körler Ortaokuluna başladı ve 1985 yılında bu okuldan mezun oldu. Okula gelene kadar babası, Lokman’ın bir şeyler yapabileceğine pek inanmazdı. Babası, Körler Ortaokulunun kör müdür yardımcısını ve bir İngilizce öğretmenini görünce oğlunun da bir İngilizce öğretmeni olmasını gönülden arzu eder ve bundan böyle daha büyük bir şevkle çocuğunu okutur olmuş. Lokman, hem fizikî bakımdan, hem de ailesinin maddî yetersizliklerinden ötürü çok zorlanmasına rağmen büyük bir azimle eğitime devam etti. Ailesi, yol parası bulamadığı için, çoğu kez komşuların yardımına da ihtiyaç duyardı.
Lokman, Körler ortaokulunda özgüvenini iyice geliştirir. Öğretmenlerin kendi hayatlarından bahsetmeleri, onu derinden etkiler. Bir gün rehberlik servisine gittiğinde, heyecandan yine kekelemiş. Rehber öğretmenleri, bunun üzerine “madem zorlanıyorsun o hâlde bu problemin üstüne üstüne gidelim” demişler. Bunun üzerine tiyatroda çalışmış ve hocaların manevî desteğini görmüş. Olumsuz psikolojisini yıkmış ve kör olduktan sonra hiç tatmadığı başarma duygusunu orada tatmaya başlamış. Lokman Ayva, okul yıllarını hatırladığında bir başarı öyküsü hiç unutamaz: “Orta birde fen bilgisinde 10 kişi 2 aldı, bir ben 5 aldım. Öğretmenimiz, herkese çay ısmarladı ve Lokman’ın çayı 2 şekerli olsun dedi. Bu benim gerçekten çok hoşuma gitmişti. Bu duygular, benim okulu birincilikle bitirmeme sebep olmuştur”. Lokman, geliştirdiği bu özgüvenle çok azimli çalışır ve sadece ortaokulda değil, lise ve üniversitede başarılı olmasını sağlar. 1988’ de Ankara Bahçelievler Cumhuriyet Lisesini tamamladıktan sonra aynı yıl içinde Boğaziçi Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümüne kaydını yaptırır ve 1993 yılında yüksek eğitimini tamamlar. 1993-1996 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Bölümünde ayrıca Yüksek Lisans yapar. Kendisi, çok iyi derecede İngilizce ve başlangıç seviyesinde Arapça bilmektedir.
Lokman Ayva, üniversite eğitimi ile birlikte çeşitli şekillerde iş hayatını da sürdürdü. Ancak, kendisi örgütlü kör hareketinin içerisinde yönetici konumlarda bulunmak ve özürlülerin sosyal sorunlarıyla ilgilenmekle ün yapmıştır. “Karanlıktan Aydınlığa Adım” Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği ve Başyazarlığı, radyo-program yapımcılığı ve bilgisayar öğretmenliği yaptı, özel olarak İngilizce ders verdi. 1994 yılında, Türkiye’de ilk kez İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde oluşturulan, Özürlüler Koordinasyon Merkezi’nin kurucu başkanlığını yaptı ve bu görevi 1995 yılı sonuna kadar sürdürdü. 1996-2000 yılları arasında MEB Sarıyer Şükran Ülgezen Anadolu Meslek Lisesinde İngilizce Öğretmenliği yaptı. 2001 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Merkezi Yöneticiliğine getirildi. Sıkıntı içerisinde yaşayan özürlü insanlarımızın yaşadığı problemleri en aza indirgemek isteyen ve onlara müreffeh bir hayat sunma yönünde çaba sarf eden Lokman Ayva, başkanlığını yaptığı Beyaz Ay Derneği bünyesinde engelli insanlarımızın sahip oldukları engelli psikolojilerini yıkarak, normal bir insan gibi hayata adaptasyonları noktasında yoğun çalışmalar sarf etmiştir. Beyaz Ay Derneği Genel Başkanı, Fiziksel Engelliler Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği ve Türkiye Körler Federasyonu Genel Kurul Üyeliği sıfatıyla resmî ve gayri resmî kurumlara yapmış olduğu ziyaretlerle engelli insanlarımızın sorunlarını üst makamlara taşıdı ve gündemde tutmaya çalıştı.
1985 yılında Türkiye sakat gençliğini temsilen, Milli Eğitim Bakanlığı aracılığı ile Avrupa Konseyi toplantılarına katıldı. 1992 yılında ABD’nin Baltimore şehrinde körlerin “bilgisayar kullanmaları ve faydalanmaları“ konusunda, Milli Körler Federasyonunun misafiri olarak araştırmalar yaptı. 2000 yılında Romanya’nın Neptün şehrinde yapılan “Özürlülerle İlgili Bölgesel Projeler” Kongresine katıldı. 2002 yılı Ocak ayında Almanya’ da özürlülerle ilgili çalışmalar yaptı.
Bir mülakatta, “sosyal ve fiziksel sistemler, belirli bir insan tipine göre ayarlanmış. İşte bu bakış açısını değiştirmek için, ya sistem içinde olacaksınız ya da açıyı genişleteceksiniz. Bizler de sistem içinde olamayacağımıza göre açıyı genişletmemiz lâzım” diyen Lokman Ayva bu uğurda çok çaba sarf etmiş ve toplumun özürlülere daha hoşgörülü bakması yönünde bilimsel, sosyal ve siyasî faaliyetlerde bulunmuştur. Engellilerin sorunlarına yönelik etkin çalışmaları sebebiyle çok sayıda başarı ödülüne layık görüldü. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
“İstanbul doğumlu olup, 5 yaşımda geçirmiş olduğum bir kaza sonucu, kireç kuyusuna düşerek görme yeteneğimi kaybettim. İlk ve orta okul eğitimimi Ankara’da körler okulunda, liseyi İstanbul Yeni Levent Lise’sinde tamamladım. İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünü başarıyla bitirdikten sonra, Aile Sosyal Politikalara bağlı İstanbul Emirgan Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nde göreve başladım. Lise dönemlerimden itibaren müzikle ilgili çalışmalarım oldu. o yıllardan bu yana profösyonel olarak akşamları sahne programları yaparak pandemiye kadar maddi anlamda hayatıma katkı sağlayacak çalışmalarım oldu. Piyano, org, akordiyon, gibi enstrumanları çalmak ve söylemek hoşuma gider. Değişik ülkeleri ve kültürlerini görmek hobilerimdendir. Mesleğimle ilgili Amerika’da bir süre kaldım. Arnağutluk, Bulgaristan, Polonya, Almanya gibi ülkelerde bulunarak, çalışma alanımla ilgili bilgi ve tecrübelerimi paylaştığım, karşılıklı bilgi alış-verişinde bulunduğum eğitim çalışmalarım oldu. Satranç, müzik, şiir, değişik yerleri görmek tanımak özel hobilerimdendir.”
1964 Karaman doğumluyum. Evliyim ve 2 çocuğum var.
İlk ve Orta Öğretimimi Karaman’da yaptım.
1989 Yılında Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldum.
1990 Yılında bugün Aile Bakanlığı’na bağlı olan Emirgan Reşitpaşa’daki İstanbul Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nde öğretmen olarak göreve başladım. Hizmetiçi eğitim alarak yaklaşık 15 yıl Bağımsız Hareket öğretmenliği yaptım.
2006-2010 Yılları arasında İstanbul il Özel İdaresi’nde İl Engelliler Müdürlüğü ve AB İlişkileri Müdürlüğü yaptım.
Bu dönemde Sayın Lokman AYVA Bey’in de destekleri ile kısa adı AER olan Avrupa Bölgeler Asamblesi’nde Engelliler Komisyonunun kurulması yönünde çalışmalar yaptım.
2010 Yılında İstanbul Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nde Müdür olarak görevlendirildim.
2017 Yılında Aile Bakanlığından emekli oldum.
2005 Yılında kurmuş olduğum, görme engellilere yönelik malzeme ithalatı ve kabartma baskılar yaptığım Beyid Bilişim’de görme engellilere hizmet etmeye devam ediyorum.
“Görme Engelliler için Bağımsız Hareket” ve Kabartma Yazı Eğitimcisi sayın Taner TULA ‘nın destekleri ile “Öğreticiler için Kabartma Yazı Klavuzu” isimli basılmayan ama dijital ortamda bulunan 2 adet kitabım var.
2000’li Yıllarda internet ortamında ve özellikle Beyazay Dergisi’nde yayınlamış olduğum “Ulaşım Araçları ve Yollarında Görme Engelliler için Alınması Gereken Tedbirler” isimli makalemdeki maddelerin tamanına yakınının günümüzde gerçekleşmiş olması benim çin ayrı bir mutluluk kaynağı.
Türkiye’de ilk kurulan görme engelli spor kulüplerinden İstanbul Görme Engelliler Spor Kulübü’nün kurucu başkanıyım.
Türkiye Beyazay Derneği’nde yönetimde yer aldım.
Türkiye Sakatlar Derneği Başkan Danışmanıyım.
Uluslararası Kabartma Kur’an Hizmetleri Birliği’nde Denetleme Kurulu Başkanıyım.
Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde Denetleme Kurulu Başkanıyım.