Akademik Kurul ve Onursal Üyeler
PROF.DR. DOĞAN CÜCELOĞLU
On bir çocuklu bir ailenin on birinci çocuğu olarak Mersin’in Silifke kasabasında doğmuşum. On yaşındayken annemi kaybettim ve ölümün ne demek olduğunu anladım: artık onu bir daha hiç göremeyecek, dokunamayacak, naz edemeyecektim.
Silifke’de en yüksek dereceli okul olan ortaokulu bitirdikten sonra subay olan ağabeylerimin yanında Ankara ve Kırklareli’nde okudum ve Kırklareli Lisesi’nden mezun oldum. Kırklareli lisesinde ilk aşk şiirimi yazdım.
Ankara Atatürk Lisesi’nde edebiyat ve kompozisyon öğretmenim olan Cahit Okurer bir gün ne olmak istediğim sordu; mühendis olmak istediğimi söyledim. Bilim adamı olmak istemez misin, dedi. Onun etkisi altında İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü’ne yazıldım ve oradan mezun olduktan sonra ABD’de Illinois Üniversitesi’nde doktoramı yaptım. Uzmanlık alanım iletişim psikolojisidir.
Amerika’da doktora öğrencisiyken, benim gibi doktora öğrencisi olan Kaliforniya’da doğmuş büyümüş Emily ile tanıştım ve evlendim. On bir yıl süren evliliğimizde üç çocuğumuz oldu: Ayşen, Elif ve Timur.
Evlendiğimde ne kendimi tanıyormuşum, ne de evliliğin ne olduğunu. Silifke’de büyürken çevremde gördüğüm evlilik, koca, baba modelleriyle Kaliforniya’da büyümüş feminist bir Amerikalı kıza kocalık yapmaya çalıştım. Sonuç: hem ben çok ıstırap çektim hem de Emily’e acı çektirdim. Benim şimdi yüreğimi en çok yakan çocuklarıma verdiğim acılar. Onlardan dört yıl ayrı yaşadım.
Yaşadığım acılar her şeyi bilmediğimi, öğrenmem gereken çok şey olduğunu gösterdi ve yalnız bilgi yönünden değil, insan olarak gelişmem gerektiğine ikna oldum.
Kendimi geliştirme süreci içinde kitap yazmaya başladım; ilk kitabım İnsan İnsana bu sürecin ilk ürünüdür. Gelişim süreci içinde kazandıklarımı kitaplar yoluyla paylaşmaya devam ediyorum.
Amerika’daki görevimden emekli olup ayrıldıktan sonra Türkiye’de kitap yazmayı sürdürdüm. Kitap yazmanın yanı sıra konferanslar ve seminerler verdim, televizyon programlarına başladım.
Şu devrede önceliğim kitap yazmak. Şu ana kadar kendi yazdığım onüç kitap var, bunlar hakkında kitaplar bölümünde bilgi alabilirsiniz. Bir de benim yaşamımın anlatıldığı, Canan Dila tarafından yazılmış bir kitap:
İnsanı Ararken
Söyleşi: Canan Dila
İş Bankası Kültür Yayınları
“Tanıyanı” çok. Kitapları baskı üzerine baskı yapıyor. Seminerleri hınca hınç. Dinlemeye koşuyor insanlar onu; ana-babalığı öğrenmek, kendilerini tanımak için. Ya… o?
“Hepimiz birbirimizin yaşamlarımızın çatlak ve aralıklarında yaşarız; her şey, görebilseydik sanırım şaşkınlıktan dilimiz tutulurdu diye yazmıştı Murdoch yıllar önce Ağ’ında. Ki, altını döne döne çizmiş olduğum bu satırları, henüz hazırlanmakta olan bu kitabın 2003 güzünde yayımlanan tanıtım metnine de taşımıştım. Altına da; “Kalemimin ucuna bırakıverdi hayatını. Bütün içtenliğiyle. Gizlisiz, saklısız… ‘Tanıyanlar’ şaşıracaklar evet, ama ‘doğduğundan beri tanıyanlar’ın sanırım şaşkınlıktan dilleri tutulacak. Kocaman bir sürpriz var onlara” diye yazmıştım. Eklemeliyim; “tanıyanlar”ın ve “yakından tanıyanlar”ın şaşkınlığı, o hayat öyküsünü aktaranın; “insan ve davranışı”nı konu alan bir bilim dalında insanı aramak üzere yola koyulanın, yolu üzerinde kendi kendisiyle çarpışıp da kendine rastlaması ve sonrası sırasında duyduğu şaşkınlığın yanında hiç kalır. Anlattığı, bu toprağın çocuklarından birinin, önce kendi aynasında, sonra uzak bir kıtada, Amerika’da, farklı bir kültürün aynasında bıraktığı görüntüde kendini ve kültürünü fark etmesinin kahkaha ve gözyaşı dolu öyküsüydü…
Anlatan, burada ve orada, 45 yılını psikoloji bilimine vermiş biri olunca, anlatılan da sadece o aynadaki görüntüyü aktarmaktan, sergilemekten ibaret kalamazdı elbette. “Fark ediş”ti anlatılacak olan… (Sadece birbirimizin değil), nasıl? kendi yaşamlarımızın “da” çatlak ve aralıklarında yaşıyor, yaşayabiliyor olduğumuzdu sergilenecek olan. Anlattı. Hayat öyküsünde… “İnsanlık hali” dile geldi. “Burada” ve “orada”…
“Ya… o?” sorusuna iki ciltlik bir yanıt.
Burak KILANÇ
1970 Ankara doğumlu olan Burak Kılanç, 1981 – İstanbul, Laleli, Koca Ragıp Paşa İlkokulu, 1988 – İstanbul (Erkek) Lisesi, 1993 – Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Lisans, 1996 – Boğaziçi Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı, Lisansüstü, 1996 – Londra Üniversitesi, Imperial College, CARE, Lisansüstü ve 1997 – İstanbul Üniversitesi, İşletme İktisadı Enstitüsü, Finans Yönetimi, Lisansüstü mezunudur.
1993-1995 arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde araştırma görevlisi, 1996-1997 arasında İstanbul Sanayi Odası’nda uzman olarak çalışmıştır.
Kurucu akademik kadronun bir üyesi olarak 1 Ekim 1997’de çalışmaya başladığı İstanbul Kültür Üniversitesi’nde 1999-2012 yılları arasında ArGe Merkezi’nin yöneticisi olarak görev yapmıştır. 1 Ocak 2013 – 31 Ağustos 2014 tarihleri arasında ise üniversitenin Genel Sekreteri olarak çalışmıştır.
1 Eylül 2014-31 Ağustos 2016 tarihleri arasında Nişantaşı Üniversitesi’nde İcra Kurulu Üyesi olarak görev almıştır.
Öncelikli uzmanlık/çalışma alanı yükseköğretim yönetimi ve pazarlamasıdır.
Mühendislikte çizim, mühendislik ekonomisi, standartlar-kalite-akreditasyon, entegre yönetim sistemleri, lisans ve lisansüstü seviyede verdiği derslerdir.
Burak KILANÇ, DoğruTercih Projesi’nin yaratıcısı olmasının yanı sıra dönem dönem CNN Türk, Habertürk, NTV ve SkyTürk kanallarında uzman moderatörlük ve Ulusal gazetelerde eğitim ve köşe yazarlığı yapmıştır.
2016 senesinde hayata geçen ve Türkiye Yükseköğretim Sistemi’nin verilerinin işlenmiş bilgiye dönüştürülerek kamuoyu ile paylaşıldığı, milyonlarca aday öğrenci için başvuru kaynağı olan YÖK Atlas Sistemi’nin oluşturulmasında, veri tabanı ve yazılım tasarımı, analizi, işlenmesi yönetimi ve iletişimi konularından proje yürütücüsü ve danışman olarak YÖK Başkanlığı tarafından görevlendirilmiştir.
Halen Türkiye genelinde birçok seçkin eğitim kurumunda eğitim konferansları düzenlemektedir.
Burak Kılanç, 4 Eylül 2016 tarihinden bu yana İstinye Üniversitesi’nin Kurucu Genel Sekreteridir.
Doç. Dr. Ayşin KAPLAN SAYI
Lisans eğitimini Türkiye dereceli olarak İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Eğitiminde yapan Ayşin KAPLAN SAYI, yüksek lisans ve doktora eğitimini yine İstanbul Üniversitesinde Özel Eğitim Üstün Zekâlıların Eğitimi bölümünde tamamlamıştır. MEB’de sekiz yıllık öğretmenlik yapan Sayı, Y.lisans eğitimine başlamadan önce aldığı seçmeli dersle Üstün Zekâlılar Eğitimi alanıyla tanışmış olup, 2003 yılından beri alanla ilgili çalışmalar yapmaktadır. Üstün Zekâlılar Proje okulunda asistanlık, öğretmenlik ve yöneticilik deneyimlerinin yanı sıra İstanbul Üniversitesi Çocuk Üniversitesinde Üstün Zekâlılar Zenginleştirme Eğitimi programı eğitmenliğini yürütmüş, 2013 Mayıs ayından 2018 yılına kadar Yrd. Doç. Dr olarak İstanbul Aydın Üniversitesi Çocuk Üniversitesinin hem eğitim koordinatörlüğünü hem de yöneticiliğini yürütmüştür.
Aynı zamanda İstanbul Aydın Üniversitesi Üstün Zekâlılar Öğretmenliği Bölüm Başkanlığını yürütmüş olan SAYI, Eğitim Fakülteleri ve Programlarını Değerlendirme Derneği (EPDAD) Genel Sekreterlik görevinde bulunmuştur. Şu anda Bahçeşehir Üniversitesi Üstün Zekâlılar ve Üstün Yetenekliler Bölüm Başkanlığını yürüten SAYI, alanla ilgili Uluslararası konferans ve seminerler düzenlemekte, Kalkınma Ajansı, Avrupa Birliği ve TÜBİTAK destekli projeler yürütmekte, akademik çalışmalarını sürdürmektedir.
Doç. Dr. Bilge UZUN
Lisans derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanında kazanan Uzun, akademik hayatına Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak başlamıştır. Yüksek Lisans derecesini 2005 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanında tamamlamıştır.Doktora çalışmaları sırasında Berlin Humboldt Üniversitesi’ nde burslu araştırmacı olarak akademik çalışmalarda bulunmuştur. Bahçeşehir Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı’ nda Doçent Dr. unvanıyla görevine devam etmektedir.