Skip to main content

Anne – Baba Kavgası Çocuğu Nasıl Etkiler?

Her insan ruhsal yönden sağlıklı bir biçimde büyüyebilmek için huzurlu ve güven dolu bir ev ortamında büyümeye muhtaçtır. Her anne baba da muhakkak çocuğunu kavga ve gürültüden uzak huzur ve güven dolu bir ortamda büyütebilmeyi hayal eder. Bazen beklenenin aksine ev içinde çiftler arasında huzursuzluk, kavga ve gürültü oluşabiliyor ve bu durumlardan olumsuz anlamda en çok etkilenenler de maalesef ki çocuklar oluyor. Eğer ebeveynler çocuğu taraf tutma gibi hiç de uygun olmayan bir duruma sokarlarsa tartışmanın olumsuz etkileri daha da büyüyebilmektedir. Anne babanın tartışması çocuk da kaygı, kızgınlık, huzursuzluk, mutsuzluk, öz güven eksikliği ve güvensizlik duygularının yaşanmasına neden olabilir. Çocuğun bu tip tartışmaların ortasında bırakılmaması önemlidir, ancak bu tartışmalar hiç olmuyormuş gibi davranmak da işlevsiz olacaktır, çünkü aile dengesindeki en ufak bir değişiklik çocuk tarafından hissedilir ve temel güven duygusunun sarsılmasına neden olur. Anne baba çocuğun hayatının temelini oluşturur ve bu iki önemli insanın uzlaşmacı olmayan bir şekilde tartışmaları çocuğun gelecek ile ilgili kaygılar yaşamasına neden olabilir, ayrıca taraflardan birine ya da ikisine karşı kızgınlık hissedebilir ve anne babaya karşı hissedilen kızgınlıkla baş etmek çok zordur beraberinde suçluluk duygusunu da getirebilir. Suçluluk duygusunun devamında stres ve anksiyete belirtileri ortaya çıkabilir. Çocuğunuzun sürekli kaygılı olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Çocukta bir süre sonra alt ıslatma, tırnak yeme, saldırganlık ortaya çıkabilir. Bu davranışlar ilerleyen yaşlarda panik bozukluk ya da kendine zarar verme davranışına varan ciddi sonuçlar doğurabilir.

Ebeveynler arasındaki çatışmalar nasıl çözülmeli? Çocukları bu durumdan korumak, onların ruhsal yönden sağlıklı bir biçimde gelişmelerine yardımcı olmak için; anne baba arasında oluşan tartışmalar kavga boyutuna ulaşmadan uzlaşmacı bir tavırla iki tarafın da birbirini anlamaya yönelik kararlılığıyla çözülmeye çalışılmalı. Anne babalar olarak aranızda oluşan kavgaların farkında olmadan çocuğunuzu derinden etkileyeceğini ve onun duygusal dünyasında onarılması güç travmalar oluşturacağını bilmeniz gerekiyor. Çocuklar tartışmaya dahil edilmemeli, özellikle de çocukla ilgili sorunlar onun gözü önünde ortaya dökülmemelidir. Anne baba çocuğuna, yetişkinler arasında yaşanan anlaşmazlıkların ona olan sevgilerini etkilemeyeceğini dile getirmeli, çocuğa güven vermelidir. Çocuklara evdeki sorunlar her ne olursa olsun, yeterince ilgi ve sevgi gösterilmelidir. Çiftler aşamadıkları sorunlar için psikolojik yardım almalıdır.

KAYNAK:

https://hthayat.haberturk.com/anne-baba/haber/1035347-anne-baba-kavgasi-cocugu-nasil-etkiler

https://dediopsikoloji.com/anne-ve-baba-kavgasi-cocugu-nasil-etkiler/

http://www.guncedanismanlik.net/index.php?option=com_content&view=article&id=64:bosanmanin-cocuk-uzerindeki-etkileri&catid=21&Itemid=113&lang=tr