Skip to main content

Çocuklarınızla Boşanma Konusunda Nasıl Konuşulur ve Başa Çıkmalarına Nasıl Yardım Edilir?

Boşanma, başta çocuklar olmak üzere ailenin her üyesini zorlayabilir. Böyle bir durumda pozitif olmak ve bunun gelecekteki mutluluk için en iyi seçim olabileceğini görmek genellikle zordur. Boşanma genellikle çocukları en çok etkiler. Küçük çocuklarsa, neler olduğunu tam olarak anlayamayabilirler. Ancak, hangi yaşta oldukları önemli değil; ister küçük ister genç olsunlar – genellikle ilk içgüdüleri kendilerini suçlamaktır. İyi haber şu ki, çocuğunuzun bu zorlu geçişle başa çıkmasına yardımcı olmak ve boşanmanın bazı acı verici etkilerini azaltmak için çok şey yapabilirsiniz. Eşinizden boşanırken öncelik, çocuklarınıza nasıl, ne zaman ve ne söyleyeceğinizi düşünmektir. Boşanmayı çocuğunuza nasıl açıkladığınız, vereceği tepkinin tonunu belirleyecektir. Çocuklar doğal olarak endişeli ve endişeli olacaklardır. Çocuklarınızla boşanma hakkında konuşmak, bir an önce gerçekleşmelidir. Mümkünse, çocuklarınıza ebeveynleri olarak birlikte söylemek en iyisidir. Aynı sayfada olabilmek için onlara ne söylemek istediğinizi önceden tartışmaya çalışın – bu aynı zamanda çocukların iki farklı olay versiyonunu duymasını da önleyecektir. Evlilik sona eriyor olsa da, çocukların ebeveyn ilişkisinde bir güven duygusu hissetmeleri gerekir. “Uzun zamandır annemle babam anlaşamıyorlar” diyerek başlayabilirsin. Evliliğimizi mutlu etmek için birçok yol denedik ama hala birbirimizden memnun değiliz. Artık birlikte yaşamamaya ve boşanmaya karar verdik.”

   Çocukların genellikle birçok sorusu olacaktır. Nerede ve kiminle yaşayacaklarını, her birinizi ne zaman göreceklerini ve nerede okula gideceklerini bilmek isteyebilirler. Cevapları biliyorsanız, bu bilgiyi onlarla paylaşın, aksi takdirde dürüst olun ve çözüldüğünde onlara söyleyeceğinize söz verin. Aşağıdaki ipuçlarını kullanarak çocuğunuzun boşanmayla başa çıkmasına yardımcı olabilirsiniz:  

1. Açık ve cana yakın davranarak açık bir diyalog sürdürün. Çocuklarınızla boşanma hakkında konuşun. Yapabileceğin en kötü şey, ikinizin arasında hiçbir şey olmamış gibi davranmak. Eski eşiniz hakkında bastırılmış duygularınız olsa bile, bu çocuğunuzla ilgili konulardan uzak durmanız gerektiği anlamına gelmez. Çocuklarınızla sık sık tartışmaları tekrar gözden geçirmeye hazır olun. Başlangıçta çok konuşmuş olsanız bile, çocuklarınıza ihtiyaç duyduklarında boşanma hakkında sizinle konuşabileceklerini söyleyin. Bazen çocuklarınıza nasıl başa çıktıklarını sorabilirsiniz. Ara sıra konuşmayı açtığınızda, onlara boşanma hakkında konuşmanın uygun olduğu mesajını verir.

2. Çocuklarınızın öfkesini ve hayal kırıklığını kabul edin. Çocuklarınızın nasıl hissettiğini dinleyin ve bu duygulara sahip olmalarının doğal olduğunu bilin. Çocuğunuzla korkuları hakkında konuşun. Gerekirse çocuklarınızın ağlamasına izin verin. Çocuğunuzun endişelerine her zaman açık bir kulak verdiğinizden emin olun.

3. Hiç kimse kusurlu değildir. Çocuklarınızın boşanmanın onların suçu olmadığını bilmelerini sağlayın. Boşanmanın asıl nedenini bilmeyecekler, bu yüzden kendilerini suçlamaya başvurabilirler. Evliliği düzeltmek için yapabilecekleri bir şey olduğuna inanmaya bile başlayabilirler. Bu duygularla uzlaşmalarına yardımcı olun. Boşanmada birinin suçlu olduğunu düşünseniz bile, çocuklarınızın yanında parmakla göstermekten veya kızgın duygular göstermekten kaçınmanız çok önemlidir. Bu eylemler sadece duygularını geri çekmelerine ve içselleştirmelerine neden olur. Eski eşinize karşı duygularınız ne olursa olsun, çocuklarınızın her iki ebeveynle de olumlu bir ilişki sürdürmelerine izin verin ve değişikliklere uyum sağlama konusunda onlara güvendiğinizi gösterin.

4. Anne ve babanın onları hala çok sevdiğini çocuklarınıza bildirin. Çocuğunuzun hayatındaki tüm değişiklikler olurken, bir şeyin – hepsinden önemli olanın – değişmeyeceğini bilmeleri gerekir. Sevginiz ve desteğiniz konusunda onları rahatlatmak için çocuklarınıza bol bol sevgi vermeyi unutmayın.

5. Kararlılık sağlayın. Yer değiştirme gibi önemli değişiklikler olsa da, mümkün olduğunca çocuklarınızın alışılmış rutinlerini sürdürmeye çalışın. Örneğin, yatma zamanlarını, yemek zamanlarını ve arkadaş edinmeyi tutarlı tutun. Çocuklar rutin bir ortamda kendilerini en güvende hissederler.

6. Değişiklikleri önceden çocuklarınıza bildirin. Ailede önemli kararlar alındığında, çocuklarınızı bu değişikliklere alıştırın. Değişiklik olmadan önce onlara haber verin, böylece kendilerini hazırlamak için biraz zamanları olur. Önemli kararlar verirken onların duygularını da göz önünde bulundurduğunuza ve işlerin düzelmeye başlayacağına dair güvence verin. Kademeli değişim çocuklar için en iyisidir. Hayatlarında yavaş yavaş değişiklikler yapın ve değişiklikler hakkında ne hissettiklerini paylaşmalarına izin verin. Değişikliklere yardımcı olmak için çaba sarf ettikleri için çocuklarınızı övün.

7. Ziyareti açıklayın. Çocuklarınıza ziyaret düzenlemesini açıklayın ve her bir ebeveyni ne zaman görebileceklerini söyleyin. Örneğin, bir ebeveyn bir hafta boyunca çocuklarla vakit geçirmezse, çocuğun bunu bildiğinden ve bununla başa çıkmak için zamanı olduğundan emin olun. Yine, çocuklarınıza ikinizin de onları sevdiğinizi ve her iki ebeveynle de özel ve eğlenceli zamanlar geçireceklerine dair güvence verin. Bol destek gösterin. Çocuğunuzun diğer ebeveynini ziyaret etme ihtiyacını ve ikinizi de sevme arzusunu destekleyin. Onlara sorun olmadığını ve bunu desteklediğini söyle. Daha da iyi başa çıkmalarına yardımcı olacaktır.

8. Özel günler için düzenlemeler yapın. Doğum günleri veya tatiller gibi özel etkinlikler söz konusu olduğunda herkes dikkate alınmalıdır. Medeni olabileceğinizi düşünüyorsanız, bu zamanları eski eşinizle paylaşmaya çalışın. Bu mümkün değilse, zamanı her iki ebeveyn arasında eşit olarak bölün. Sabahı öğleden sonraya veya alternatif tatillere ayırabilirsiniz.

Birkaç Yapılmayacak Şey:

Çocuğunuzdan bir mesaj iletmesini istemeyin. Eski eşinizle bir şey hakkında konuşmanız gerekiyorsa, ona kendiniz söyleyin – arayın, mesaj atın veya e-posta yazın. Çocuğunuzu tampon olarak kullanmak ve onu garip bir duruma sokmak haksızlıktır. Çocuklarınıza asla hangi ebeveyni daha çok önemsediklerini sormayın. Çocuklarınızı asla danışmanınız olarak kullanmayın – ister bir arkadaş ister profesyonel bir terapist olsun, bu ihtiyaçları sizin için karşılayacak bir yetişkin bulun. Daima: Durun ve sözlerinizin çocuklarınızı nasıl etkileyebileceğini düşünün. Çocuklarınız yaşadıklarınızı anlayacak yaşa geldiğinde, ihtiyaçlarını önemsediğiniz ve bu ihtiyaçları bir öncelik haline getirdiğiniz için sizi daha çok takdir edecek ve takdir edeceklerdir. Boşanma kesinlikle hayatınızın beklentilerini boşa çıkarabilir, ancak çocuklarınızı nasıl yetiştirdiğinizi etkilemek zorunda değildir. Onların ihtiyaçlarını da hatırlayın ve ikiniz de bu zorlu süreçte sebat edeceksiniz.

Kaynakca

https://childdevelopmentinfo.com/parenting/how-to-talk-to-your-kids-about-divorce-and-help-them-to-cope/#gs.4ixysk